IMSWAT REBORNED

Minecraft Java Szerver Készítés Windows-on

2023. június 07. - Írta: Xelofan
Olvasási idő: ~4 perc

Az alábbi leírás egy kiegészítő a YouTube-on található videónkhoz, de önmagában is hasznos lehet:

🎥 Videó

Tartalom

Java verziók

Feltételezem, hogy ha Minecraft szervert szeretnél futtatni, már van megfelelő Java verzió a gépeden, de ha nincs, az alábbi táblázat, ami egyébként a Paper szerverekhez lett készítve, segítséget adhat a megfelelő verzió használatához:

Verzió Ajánlott Java verzió
1.8 - 1.11 Java 8
1.12 - 1.16.4 Java 11
1.16.5 Java 16
1.17.1 - 1.19.4+ Java 17

Szerverfájl letöltése

Ahhoz, hogy elkezdhessük a Minecraft szerverünk futtatását, szükségünk lesz egy .jar szerverfájlra, ami lehet:

Természetesen van még rengeteg más lehetőség, például Forge és Fabric modolt játékhoz, vagy BungeeCord és Waterfall több szerver összekötéséhez, de ezt a leírást egy sima mezei szerver futtatására készítettem.

Mi a különbség köztük ?

 • Vanilla: A hivatalos szerverfájl, amit a minecraft.net-ről lehet letölteni. Semmilyen módosítást nem tartalmaz.
 • CraftBukkit: Az első módosított szerver, ami képes pluginokat futtatni, de kevésbé optimalizált. Ahhoz hogy legálisan lehessen használni, a SpigotMC BuildTools-ra lesz szükség a .jar fájl legenerálásához.
 • Spigot: A legnépszerűbb szerver, a CraftBukkit egy forkja, ami több száz javítást és optimalizációt tartalmaz. Ahhoz hogy legálisan lehessen használni, a SpigotMC BuildTools-ra lesz szükség a .jar fájl legenerálásához.
 • Paper: Ez is az egyik legnépszerűbb szerver, a Spigot egy forkja. 200+ patchet tartalmaz és rengeteg játékmenettel kapcsolatos beállítás konfigurálható. Remek alternatíva a Spigotra, ha nem szeretnénk BuildTools-zal foglalkozni.
 • Purpur: A Paper egy forkja. A Paper rengeteg állítható beállításai mellé plusz beállításokat, hibajavításokat és optimalizációkat ad.
V a n i l l a C r a f t B u k k i t f o r k S p i g o t f o r k P a p e r f o r k P u r p u r

Melyiket válaszd, ha nem tudsz dönteni

Ha nem tudod, hogy melyiket válaszd, akkor a Papert ajánlanám, hiszen nem lesz instabil a játékmenet a rengeteg optimalizációnak köszönhetően, ellentétben a Vanilla-val. Azért nem Purpurt, mert nem mindig érhető el belőle frissítés egyből, ha kijön egy újabb verzió, és a sok beállítás zavaró lehet kezdő Minecraft szerver futtatóknak, de egyébként én ezt szoktam használni.

A videóban Papert használtam, hiszen a rengeteg hibajavításnak és optimalizációnak köszönhetően stabil játékmenetet nyújt.

Indítófájl létrehozása

Azután, hogy eldöntöttük melyik szervert fogjuk használni, hozzunk neki létre egy mappát.

Ahhoz, hogy el tudjuk indítani a szervert, szükségünk lesz egy indítófájlra, aminek bármilyen nevet adhatunk, de ami fontos, hogy .bat-ra végződjön.

A legkönnyebben úgy tudjuk ezt a fájlt létrehozni, hogy nyitunk egy Jegyzettömböt, majd az alábbi parancsot belemásoljuk:

java -Xms1G -Xmx3G -jar paper.jar --nogui
PAUSE

Módosítsd a RAM beállításokat, hogy a rendszerednek megfelelően legyen beállítva (segítség alább) és a .jar fájlod nevét, ha más.

Miután ezzel megvagyunk, nyomjunk bal fent a Fájlra, Mentés másként, keressük meg a mappát ahol van a .jar fájl és mentsük el oda.

Mentésnél bármilyen nevet megadhatunk, de ügyenjünk a .bat végződésre. Én az egyszerűség kedvéért start.bat-nak neveztem el.

Magyarázat

 • java: Meghívjuk a Java-t.
 • -Xms: Minimum RAM. (pl.: 3GiB RAM-nál -Xms3G, vagy 1500MiB RAM-nál -Xms1500M)
 • -Xmx: Maximum RAM. (pl.: 3GiB RAM-nál -Xmx3G, vagy 1500MiB RAM-nál -Xmx1500M) Soha ne add meg neki a rendszer összes memóriáját, kb. 1500MiB RAM-ot mindig hagyj szabadon!
 • -jar paper.jar: Megadjuk, hogy melyik fájlt szeretnénk használni.
 • –nogui: Eltüntetjük az amúgy megjelentő fehér konzol ablakot, ami zavaró lehet, mert ilyenkor 2 ablak van megnyitva. Nem kötelező
 • PAUSE: Ha leáll/crashel a szerver ne tűnjön el a konzol, hibakereséshez tökéletes. Nem kötelező

eula.txt

Még nem végeztünk, hiszen hátravan az utolsó lépés, az eula.txt fájl létrehozása. Ez azért szükséges, mert enélkül nem fog elindulni a Minecraft szerverünk. Azzal, hogy létrehozzuk ezt a fájlt, elfogadjuk a Minecraft EULA-t (Minecraft Felhasználói Licencszerződés).

Ha már elindítottad a szervert, de leállt azzal az indokkal, hogy nincs elfogadva az EULA, elég megnyitni a fájlt és átírni a false-t true-ra.

A fájl elkészítése rendkívül egyszerű, mindössze a következő sort kell bemásolnunk egy eula.txt fájlba:

eula=true

A szerver elindítása

Most, hogy mindennel megvagyunk, elindíthatjuk a Minecraft szervert. Mindössze annyit kell tennünk, hogy elindítjuk a start.bat fájlt (vagy aminek el lett nevezve). Ezzel megnyílik a szerver konzol és OP-t adhatunk magunknak, ha szeretnénk.

A képen adtam magamnak OP-t, az "op név" paranccsal.

Zárás

Ha valami problémába ütköztél, vagy szeretnéd, hogy kiegészítsük még valamivel ezt a leírást, hagyj egy kommentet az ehhez kapcsolódó videónk alatt!